Image
Waarom zou je je bloot laten portretteren?

In 2016 ben ik een helemaal uit mijn comfortzone gegaan met het project Portraits Purs. In dit project heb ik mensen bloot geportretteerd. Portretten maken is al een uitdaging voor mij, en dan ook nog blote mensen (lees de toespraak die ik bij de opening van de expositie gehouden heb). Ook voor de mensen die ik wilde portretteren was het niet gemakkelijk. Ik wilde geen "professionele" modellen portretteren, maar "gewone" mensen. Het is niet gebruikelijk en gewoon om je letterlijk bloot te geven, zeker niet als er ook nog eens foto's gemaakt worden. Heel veel mensen vinden het al ongemakkelijk als er "gewone" foto's/portretten gemaakt worden. Je kunt dan zelf bedenken wat het betekent als er ook nog eens bloot geposeerd moet worden.
Dan is er de (vertrouwens)vraag: is het wel oké? Bij de shoot? Wat gebeurt er met de foto's?

Het is dus best spannend om je bloot te laten fotograferen.

Bloot, naakt, in onze maatschappij gaan we er verkrampt mee om, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Iedereen heeft nu eenmaal in de basis hetzelfde mannelijke of vrouwelijke lichaam. Niks om je over op te winden. Toch?
Net na voltooiing van Portraits Purs met een boek en expositie in november 2017, barstte #metoo los. Hoewel ik van mening ben dat dit project daar niks mee te maken heeft, raakte het me wel (mijn modellen en de mensen die de foto's gezien hebben, zijn dezelfde mening toegedaan). Ik vroeg me dan ook af of ik er wel mee door zou moeten gaan, met mijn net ontdekte niche… De naakte mens is echter al sinds mensenheugenis onderwerp van kunst. Het zou zonde zijn als #metoo daar een einde aan maakt. Helaas is #metoo een terechte aanklacht, en kan er niet hard genoeg opgetreden worden tegen een ieder die misbruik maakt van zijn/haar machtspositie!

Bloot is voor mij geen doel op zich. Het is een middel om dichter bij jouw werkelijke ik te komen. Om een goed portret te maken, moet er ook een verhaal, een visie aan ten grondslag liggen. Het moet ergens een snaar raken, hoe subtiel ook. Anders levert het alleen maar (nietszeggende) plaatjes van in dit geval blote mensen op. Voorbeelden hiervan zijn er genoeg te vinden.

Ik ben me bewust van de gevoeligheid van het onderwerp. Een "faux pas" is zo gemaakt. Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat ik integer met de modellen en de foto's om ga. En dat ik het mezelf niet kan vergeven als ik het in mij gestelde vertrouwen beschaam. Dat zijn maar woorden. Ik laat de beoordeling over aan degene die voor mij geposeerd hebben.

Bloot heeft voor mij een vriendelijkere, gemoedelijkere sfeer dan naakt. Dit past beter bij de soort foto's die me voor ogen staan. Bij "naakt" kleven er vaak (artistieke) pretenties aan (wat overigens niet per definitie "fout" is). Wellicht is het beter om van "ongekleed" te spreken...
Ik kan het voor mezelf als volgt vertalen: "bloot" heeft de nadruk op de persoon, "naakt" gaat over een universelere motivatie, die het persoonlijke anonimiseert en daardoor een meer abstract resultaat heeft.

Waarom zou je je door mij puur (bloot) laten portretteren?

Ik heb door Portraits Purs ontdekt dat ik dichter bij je kom als je bloot bent dan wanneer je gekleed bent. Ik ben van mening dat je jezelf beter laat zien als er niks anders is om je te verschuilen dan jezelf. Kleding en andere attributen werken afleidend bij het soort portretten in deze categorie.
De portretten die dan ontstaan, zijn pure portretten.

Je doorloopt een proces. Eerst voel je je onwennig en onzeker. Gaandeweg valt er iets van je af, en sta je er niet meer bij stil dat je geen kleren aan hebt.
Het is mooi om je gedurende de shoot te zien groeien. Ik wordt er blij van als we samen een mooie sessie hebben, en ik jou een puur portret kan overhandigen!

Ik vind het erg leuk om dit samen met jou aan te gaan.

Wat levert het jou op?
Je groeit in je kracht. Je vergroot je zelfvertrouwen. Je voelt je vrijer, je staat steviger op je benen. Achteraf kijk je met trots terug op wat je gepresteerd hebt.
Naast deze niet-materiële, maar wezenlijke zaken, krijg je natuurlijk ook een aantal mooie portretfoto’s!

En alle grote woorden ten spijt: het is gewoon erg leuk om te doen!

Ik kan het iedereen aanraden om je op deze mooie, integere manier te laten portretteren!

Portraits Purs  

Ik vond het leuk om mee te doen. Ik ben René dankbaar voor het mooie resultaat!

Sylvia      
Portraits Purs  

Het resultaat mag er zijn! Ik ben trots op wat ik heb gedaan en vooral trots op wie ik ben.

Inez      
Portraits Purs  

Ik ben erg tevreden met het eindresultaat. De beelden vertellen veel, en zijn heel puur. René heeft een goed oog voor beeld en concept.

Amber      
Portraits Purs  

Door deze ervaring voel ik me vrijer voor de camera. Ook voel me ik zekerder, het geeft een soort zelfvertrouwen. Een ervaring om niet te vergeten!

Lody      
Portraits Purs  

Het was echt een positieve ervaring voor me, bedankt hiervoor!

Ria      
Portraits Purs  

Ik wil graag René bedanken voor deze ervaring!

Adam      
Portraits Purs  

De foto’s die René heeft weten te maken overtroffen mijn verwachtingen en zijn zeer waardevol voor mij.

Fe      
Portraits Purs  

René stelde me erg op mijn gemak, hij was toegankelijk en nam je op een ontspannen manier mee in het proces.

Rhea      
Portraits Purs  

Dankjewel René voor de mooie foto’s en bijzondere ervaring!

Jackie